içinde

Yaratıcı Yazarlık İçin 9 Alıştırma

yaratıcı yazarlık

Yaratıcı yazarlık nedir?

Yaratıcı yazarlık, şiir yazımı, öykü yazımı, roman yazımı ve daha fazla edebi metin gibi duygusal etkisi olan güçlü yazılı görsellerle bir hikayeyi anlatmak için hayal gücünü kullanarak ortaya çıkarılan bir yazı biçimidir.

Yazmak istemediğin o duyguyu biliyor musun? Bazen kağıda tek kelime bile yazamıyorsun. Bir yazar için şimdiye kadarki en sinir bozucu şey, yaratıcı yazarlık hakkında bilmediği şeylerden kaynaklanır.

İyi haber şu ki, motive olmanıza ve tekrar yazmaya başlamanıza yardımcı olacak 9 yaratıcı yazarlık alıştırmasının bir listesi var!

Yaratıcı yazarlık alıştırmaları, yazmanızı sağlamak için tasarlanmış kısa yazma etkinlikleridir. Bu alıştırmaların amacı, kelimeleri boş bir kağıda koymak için size motivasyon sağlamaktır.

Bu kelimelerin mantıklı veya anlamlı olması gerekmez, dilbilgisel olarak doğru olmaları veya doğru yazılmaları gerekmez. Odaklanılan ana fikir sana bir şey yazdırmak, aklına gelmeyen bu ipuçları ile artık sorunsuz yazabileceğin bir şey.

Hızlı yaratıcı yazma alıştırmalarının sonucu normalde, daha sonra hikaye veya şiir gibi daha büyük bir yazı parçası için ilham kaynağı olarak kullanabileceğiniz bir dizi not, odak noktası veya saçmalamaktır.

Yaratıcı yazarlık nedir? kısmını anlamış iseniz hadi gelin alıştırmalarla bunu geliştirmenin yollarını öğrenelim.

1-Kısıtlı Sürelerde Kısıtlı Kelimelerle Yazın

Zamanlayıcıyı 60 saniye olarak ayarlayın. Şimdi o anda akla gelen birçok kelime veya kelime öbeğini yazın.

Flash kurgu yaz.

Flash kurgu bir hikayeyi mümkün olan en az sözcükle yoğunlaştırmaya çalışır. Diğer bir açıdan bakmak gerekirse, flaş kurgu belli bir kelime kısıtlaması içinde mümkün olan en büyük, en zengin ve en karmaşık hikayeyi anlatmaya çalışır.

Bilgisayarınızın  veya defterinizin başına oturun ya da bir kalem ve kağıt alın ve kendiliğinden flash kurgu, 500 kelime veya daha az kısa bir hikaye yazın.

2-Renklerin Gücünden Faydalanın

İstediğiniz herhangi bir renk seçin. Şimdi cümlenize bu renkle başlayın. Örneğin; ekru… Ekru, \”ağartılmamış\” anlamına gelen Fransızca écru kelimesinden gelir. Alın size bir dolu kelime çıkacak konu.

3-Rastgele Seçimler Yapın

Rastgele bir sayfada bir kitap veya sözlük açın.

Rastgele bir kelime seçin. Yaratıcı yazarlık için en iyi yollardan birisi rastgelelik olabilir.

Gözlerinizi kapatabilir ve parmağınızı sayfa boyunca yavaşça hareket ettirebilirsiniz. Öngöremediğiniz şeyler çıkacağına emin olabilirsiniz.

Şimdi, içinde bu rastgele kelime olan bir paragraf yazın. Bitince bilincinizin sizi nerelere getirdiğini görmek şaşırtıcı olacaktır.

4-Kendi alfabe resimli kitabınızı veya listenizi oluşturun. 

A\’dan Z\’ye hayvanlar, yiyecekler, canavarlar veya istediğiniz başka bir şey olabilir!

5-Yediklerinizden Yola Çıkın

Yaratıcı yazarlık için düşünmekten vazgeçip bir atıştırmalık molası verdiniz diyelim. Atıştırmalıklarınızı yerken, o yemeğin tam tadını yazın.

Sonra bu yemeğin tadı, rengi, kokusu ve sizde çağrıştırdığı şeylere dair bir sürü betimlemeler sıralayın.

6-Eşyaların Dili Olsaydı Ne Derlerdi?

Odanızda rastgele bir nesne seçin ve bakış açısından kısa bir paragraf yazın.

Örneğin, kaleminiz nasıl hissediyor? Ya lambanın duyguları olsaydı?

Terliğinizin fıtığı olabilir mi? Eh bu biraz da hayal gücüyle alakalı. Eğer bu noktada çok zorlanıyorsanız animasyon izlemeye başlayabilirsiniz.

7-Gelecek ve Geçmiş

Hayalinizdeki evi tarif edin. Bir gün nerede yaşardın? Betimlemeler için müthiş bir kaynak.

Geçmişteki benliğinize bir mektup yazın. Hiç o küçük sene bir şey söyleyebilmeyi diledin mi? İşte şansın.

Önemli bir olay gibi ele almak istediğiniz bir konuyu düşünün ve genç benliğinize ayrı bir insanmış gibi bir mektup yazın. Tavsiyelerde bulunun ya da çocukken ya da gençken almak istediğiniz bir mesajı gönderin.

8-Sevdiğiniz Şeylerle Başlayın

En sevdiğin video oyunu hangisi? Bu oyunu oynamak için en az 10 ipucu yazın.

En sevdiğiniz hobiyi veya sporu seçin. Şimdi bir uzaylı dünyaya yeni inmiş gibi davran ve ona bu hobiyi ya da sporu öğretmelisin. Bu uzaylıyı nasıl öğreteceğinize dair en az on ipucu yazın.

9-Blog Yazmayı Deneyin. 

Orada binlerce yazı ipucu var, ama hepsi bir şeye kaynıyor: Sadece yaz. Blog yazmak harika bir yaratıcı yazarlık alıştırmasıdır çünkü düzenli bir yazma alışkanlığı için bir çıkış oluşturur.

Parmaklarınızı ve zihninizi çevik tutmak için her gün bir yazı yazın. Çoğu blog yazarı gibi, bir odağa sahip olmak isteyeceksiniz. Ve belki de kapsamınızı belirli bir şeye daraltacak veya birinci şahıs bakış açınızdan hikayeler anlatabileceğiniz bir nasıl yapılır sitesi oluşturacaksınız.

Bonus: Bilinç Akışı

Bilinç akışının akmasına izin verin. Boş bir sayfa ile başlayın. Ne söylediğinizi düzenlemek veya düşünmek için durmayın. Buna serbest yazı denir. Bu yazı alıştırması, Sanatçının Yolu\’nun yazarı Julia Cameron\’un “sabah sayfaları\” dediği şeydir.\” Yazarların bunu her gün uyandıklarında yapmalarını öneriyor. Bilinç akışı yazısı bazı ilginç fikirler ortaya çıkarabilir. Beyninin yönlendirmesine ve parmaklarının yazmasına izin ver.

Artık yaratıcı yazarlık nedir? ve geliştirmek için hangi alıştırmalar uygulanabilir öğrendiniz.

İster devam eden bir çalışmaya ara verin, ister proje yazmak arasında olun ve biraz ilhama ihtiyacınız olsun, düzenli yaratıcı yazarlık alıştırmaları yazma sürecinizi güçlendirmenize yardımcı olur. Bu dokuz alıştırmayı yazma rutininize dahil edin.

Yazımızda yaratıcı yazarlık nedir? ve yaratıcı yazarlık üzerine 9 alıştırmayı sizlere aktardık.

Siz hangi yaratıcı yazarlık alıştırmasıyla başlamayı düşünüyorsunuz?

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle hoşça kalın.

Kaynaklar: 1, 2

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

ingilizce öğrenmenize yardımcı

İngilizce Öğrenmenize Yardımcı 7 Şarkı

growth mindset

Growth Mindset ile Başarı Sağlamanın 7 Adımı