içinde

Growth Mindset ile Başarı Sağlamanın 7 Adımı

growth mindset

Growth Mindset ile Başarı Sağla! Bireyler karşılaştığı olaylar karşısında farklı bir düşünce yapısına bürünürler. Anlık olarak öngörülerde bulunup sonradan yanıldığını gözlemlerler.

Sizce bireyler hangi düşünce yapısında olduklarının farkında olarak mı yargılara varırlar?

Yazımızda size zihin yapımızın içinde bulunan büyüme ve gelişme odaklı bir terimden bahsedeceğiz.

Yeteneklerinin geliştirilebileceğine inancı yüksek olan bireyler; sıkı çalışma, iyi stratejiler ve başkalarından gelen girdilerle büyüme zihniyetine sahiptir. Daha sabit bir zihniyete sahip olanlardan daha fazlasını elde etme eğilimindedirler. Yeteneklerinin doğuştan gelen hediyeler olduğuna inananlar.

Bunun nedeni, akıllı görünmekten daha az endişe duymaları ve öğrenmeye daha fazla enerji harcamalarıdır. Tüm şirketler böyle bir büyüme zihniyetini özümsediğinde, çalışanları kendilerini çok daha güçlü ve kararlı hissettiklerini bildirirler; ayrıca işbirliği ve inovasyon için çok daha fazla örgütsel destek alırlar.

Growth-Mindset nedir?

Her birey, bir konuyu değerlendirmek için temel düşünme yollarına sahiptir. Bu yollar ise kişinin kendi öz imajını şekillendirir. Growth-Mindset bu nedenle “dinamik kişisel imaj veya “büyüme düşüncesi” olarak adlandırılır. Growth-Mindset sahibi olan bir insan:

  • yeteneklerini geliştirebileceğine inanır,
  • bir konuyu daha iyi anlamayı ve daha fazla şey öğrenmeyi ister ve
  • hataları, yeni bir şey denemek ve gelişmek için bir yol olarak değerlendirir.

Kendimiz hakkında neler düşündüğümüzle beraber kendi potansiyelimizi nasıl gördüğümüz, ne kadar başarılı olacağımızı şekillendirir.

İçinde bulunduğumuz zihniyet, bardağı yarı dolu veya yarı boş görmek arasındaki tüm farkı yaratır.

Stanford’da psikolog olan Carol Dweck’in Mindset: The New Psychology of Success adlı kitabında “Gelişim zihniyetine (growth mindset)” ve “sabit zihniyet (fixed mindset)” kavramı ünlendi. Bu eser ile beraber inançlarımızı (en küçüğünü bile) değiştirmenin hayatımızı nasıl tamamen değiştirebileceğine dair uzun yıllar süren araştırmalarına dayanıyor.

Growth Mindset ile Başarı Sağlamanın 7 Adımı

1-Growth Mindset Sahibi Bireyler \”Zaten ben hep böyleydim.\” Demezler

İnsanlar genellikle büyüme zihniyetini esnek ya da açık fikirli olmakla ya da olumlu bir bakış açısına sahip olmakla karıştırırlar. Her zaman sahip olduklarına inandıkları nitelikler.

2-İlgi Alanlarında Araştırmacı Ruhlu Olurlar

İlgi alanına giren herhangi bir alanda kendisini geliştirir. Eğer doğru şekilde pratik yaparlar ise gerçekçi hedeflere ulaşmak için çaba göstermeleri gerektiğini görürler.

3-Hayallerine Ulaşabilirler

Hayallerini yaşıyorlar. Çünkü niyetlendiklerini başarabilme konusunda bu başarının kendi ellerinde olduklarına inanıyorlar.

4-Hata Yapmaktan Korkmazlar

Hata ve başarısızlıkları rahatça kucaklayabiliyorlar. Çünkü bir başarısızlık hangi tarafta büyümesi gerektiğini gösterdiğine inanırlar. Hatalar “Henüz daha yapamıyoruz” anlamına geliyorsa burada gelişim alanımızı görüyoruzdur.

5-Başarının Kazanılabilir Olduğunu Bilirler

Başarılarını doğal yeteneklerine veya kökenlerine bağlı olarak değerlendirmiyorlar. Eğer pratik yaparlarsa ve yeterince çaba harcarlarsa hemen hemen her şeyi başarabileceklerine ve öğrenebileceklerine inanırlar.

6-Kendilerinden Şüphe Etmezler

Kendinizden şüphe duyduğunda. Growth Mindset kendinize güvenmeyi öğretir çünkü potansiyelinize odaklanmanızı sağlar.

7-Korkularının Üzerine Giderler

Kendinizi öğrenmekte ve geliştirmekte özgürsünüz. Kendinize karşı bir tutum geliştirmekte özgürsünüz. Mesela korkularınız üzerinde Growth Mindset yaklaşımı ile hata korkunuzu ortadan kaldırırsınız. Başarısızlık artık kötü bir şey olarak algılanmaz, ilerlemek için gerçekten iyi bir fırsat, bir şans olarak algılanır.

Hangi kafa yapısında olduğunu nereden anlarsın?

Kafa yapınızı anlamak için kendinizi daha üst bir seviyeden gözlemlemeye çalışın. Son zaman içinde yaşadıklarınızı değerlendirirken kendinize aşağıdaki soruları sorun.

  • Daha fazla büyüme odaklı mı yoksa daha statik mi düşündüm?
  • Arzu ettiğiniz bir şey düşünün. İstediğiniz / yapmak istediğiniz bir şey olabilir. Bunun hakkında ne düşünüyorsun Growth mu, Fixed mı?
  • Zorlu durumlarda nasıl tepki verirsiniz?
  • Hayallerinizi ve arzularınızı aklınıza getirdiğinizde nasıl düşünüyorsunuz?
  • Hangi tetikleyicilerin statik düşünmenize neden olduğunu öğrenin. Örneğin: belirli insanlar varken, yorgun olduğunuzda, bir zorluk karşısında şaşırdığınızda neler düşündünüz?
  • Soruları yanıtlamak için kendinize zaman ayırın, kendinizi yeniden tanıyın ve ne zaman ve kiminle daha fazla büyüme odaklı olduğunuzu ve ne zaman statik olarak düşündüğünü anlayın.

Sonuç olarak sizi sınırlayan bir çerçeve içinde değilsiniz. Sizin kendinizi içinde gördüğünüz çerçeve, esastır. Çünkü siz özgürsünüz.

Sizi neyin heyecanlandıracağını, neyi arzuladığımızı, neyi hayal ettiğimizi tespit ederek o yolda büyüyebiliriz. Çünkü ne yetenek ne de mevcut becerilerimiz bizim için neyin mümkün olduğu hakkında çok fazla şey ifade etmez. Karar verici unsur tutumumuzdur.

Hayatınızda her vakit gelişim odaklı olmanız dileğiyle hoşça kalın.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

yaratıcı yazarlık

Yaratıcı Yazarlık İçin 9 Alıştırma

diksiyon

Diksiyon Nedir? Neden Önemlidir?