içinde

Victor E. Frankl ve Logoterapi nedir?

logoterapi

Logoterapi nedir? Daha önce hiç Logoterapi diye bir şey duyduk mu? Eğer duymadıysanız çok doğru bir yere geldiniz. Logoterapi Victor E. Frankl tarafından geliştirilmiş bir kuram aslında. Birey merkezli çalışmalara yeni bir soluk getiriyor Frankl. Danışanın hayatındaki gizli olana ve sır olana odaklanmayı esas alan bir sistem. Freud\’un psikanalizi ve Adler\’in bireysel psikoloji tanımları yeterli gelmeyince Frankl ortaya yeni bir kuram atıyor: Logoterapi!

Victor E. Frankl Kimdir?

Avusturya asıllıdır ve Viyana\’da doğmuştur. 1928 yılında gençlik ve danışma merkezini kurmuştur. Kendisi Holokost döneminden kurtulmayı başarmış yahudi bir nörolog ve psikiyatr. Psikoterapinin \’\’Üçüncü Viyana Okulu\’\’ olarak bilinen logoterapinin kurucusudur. Toplama kampındaki deneyimlerini aktardığı \’\’İnsanın Anlam Arayışı\’\’ kitabı çıktığı dönemde ortalığı kasıp kavurmuştur. Belki de logoterapide insanın acısını bu kadar derinlemesine işlemesi nazi toplama kampında yaşadıklarıdır.

\’\’yaşamak acı çekmektir! yaşamı sürdürmek ise bu acıya anlam katmaktır.\’\’ Bu sözü aslında çok fazla şey açıklamıyor mu? Genelde acılardan ya da bize kendimizi kötü hissettiren olaylardan kaçınmaya çalışırız fakat Frankl acılarını gizlemekten veya sırtında bir yük olarak taşımaktansa elinde kılıç olarak tutup çetin bir şekilde savaşmaktan yana. Frankl toplama kamplarındaki gaz fırınında  annesi, babası, kardeşi ve eşini kaybetmişti. Kız kardeşi dışında bütün bir ailenin katledilmesi durumu söz konusuydu. Çıplak ve aç bir şekilde uzun bir süre bu kamplarda kalan insanlar hayattan kaybolmayı tercih ederken Frankl acılarından kendisine yeni bir kuram oluşturmayı bilmiş güçlü bir psikiyatrdı.

Logoterapi Nedir?

Logoterapi  Yunanca\’da \’anlam\’ anlamına gelen Logos ve terapi sözcüğünden oluşturulmuş bir kuramdır. Anlam terapisi!  Frankl çağımızın en büyük probleminin yaşamdaki anlamsızlık ve varoluşsal boşluk olduğunu düşünüyordu ve buna bir çözüm getirebilmek adına logoterapinin kurucusu oldu.

Logoterapi, yaşamın her koşulda, en kötü şartlarda bile var olduğunu kendisine düstur edinir. Bugün çok kötü bir şey yaşıyor bile olabilirsiniz ama bu kötü bir şeyi yaşama hissi bile aslında hayatta olduğunuzun bir göstergesidir şeklinde bir yaklaşımları var. İşte logoterapist de danışanına bunu aşılayabilmek için uğruna yaşanacak bir anlam bulmalarına yardımcı olur.  Ümit etme duygusu, yaşama duygusu gibi içlerde çok derinlerde kalan duyguları danışanda  oluşturmaya çalışırlar.

Logoterapi ile ilgilenen kişiler danışanlarına ilk olarak şunu sorarlar: \’\’Hayatın anlamı nedir? \’\’ bunu  yüksek bir sesle danışanı stres altında bırakacak şekilde sorarlar. İşte o stres anında verilecek cevap çok önemlidir. Hayatlarından hiç keyif almayan bulundukları konumları bir türlü kabullenmek istemeyen ve hayattan vazgeçmiş kişiler bile \’\’ Hayatın anlamı nedir? \’\’ sorusu sorulduğu zaman bir düşünmektedir. Hatta bazen Logoterapi ile uğraşan kişiler danışanın üzerine giderek \’\’Ne için yaşıyorsun, yaşamda ne için yaşanır, sence hayatın yeterince kötü mü? \’\’ Şeklinde sorular sorarak danışanın kafasını karıştırmayı amaçlar. Durum böyle olunca kişi kendini koruma iç güdüsüyle hayatın her bir alanında yaşamaya değer ufak tefek ayrıntılar bulur ve bunlarla hayata yeniden tutunmaya devam eder.

Logoterapi\’ye göre yaşamın anlamını keşfedebileceğiniz üç yöntem:

1) Bir eser ortaya koymak ya da yaptığınız işte başarılı olmak.

2) Bir insanla bir şeyler paylaşmak, etkileşim halinde olmak ya da en başta bir insanı sevebilmek.

3) Acını göğüsleyebilmek. Acına seyirci kalmak yerine acını dağlayarak daha güçlü bir şekilde ortaya çıkmak.Yenilgilerini başarıya döndürebildiğin sürece insansın.

Sizlere de acılarınızı göğüsleyip öncekilerden daha güçlü olabileceğiniz bir hayat diliyorum… Fakat bu kadar kolay olmaması için de sizlere birer ödev veriyorum. Her ne işi yapıyorsanız bu hafta o işte yapabildiğinizin en iyisini yapın. Hatta daha önce yapmadığınız bir şeylerle uğraşmaya çalışın.

Hayatınızda var olan ve sizin için değerli bir insana ona olan sevginizden bahsedin ya da yeni birisiyle tanışıp bir etkileşim kurun. Acı çekmenizi istemem elbette fakat bir sonraki yazımızda görüşünceye kadar bir acı yaşarsanız bu  yazımızı hiç unutmayın ve her şeyin geçici olduğunu kendinize hatırlatın. Acılarınızı içinizde eritip dışarıya daha güçlü bir şekilde görünün. Hala iyi hissetmiyorsanız size kritik o soruyu soracağım.

Sizce hayatın anlamı nedir?

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

30 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

dijital okuryazarlık

Dijital Okuryazarlık Nedir?

endüstri devrimi

Endüstri Devrimi ve Medyaya Yansıması Olan Dört Dizi