içinde , ,

Dijital Okuryazarlık Nedir?

dijital okuryazarlık

Dijital okuryazarlık diğer bir anlamıyla “dijital çağda hayatta kalmak” olarak düşünülebilir. Günümüz teknolojisi sayesinde hızla gelişen ve ilerleyen yeniliklerle dünyalarımız küçülüyor, hayatlarımız da buna bağlı olarak değişip, şekilleniyor.

Böyle bir gerçeklikte ise internetin kullanımda olduğu her yerden sınırsız bilgiye erişebilmek mümkün.

Dijital okuryazarlık için önce etimolojik bir anlam arayışına girelim. Fransızca kökenli olan dijital sözcüğü; (sinyallerin veya verilerin), tipik olarak voltaj veya manyetik polarizasyon gibi fiziksel bir miktarın değerleriyle temsil edilen 0 ve 1 rakamlarının serileri olarak ifade edilir.

Herhangi bir dilin yazınlarını okuyabilme, okunan ögeleri algılama ve kavrama yetisine sahip olunmasına ise okuryazarlık denir. Unesco\’nun tanımına göre ise; değişik türdeki yazılı kaynakları, kayıtları kullanarak tanımlama, anlama, yorumlama, bir araya getirme, iletişim kurma ve hesap yapma yeteneğidir.

Peki Dijital Okuryazarlık Nedir?

Dijital okuryazarlık, akıllı cihazlar ve bunları kullanma bilgisine sahip olmayı gerekli hale getirmektedir. Akıllı cihazları anlamak ve analiz etmek dijital okuryazarlığa girmektedir.

Dijital okuryazarlık aynı zamanda dijital ve geleneksel medya üzerinde de etkilidir.

Dijital okuryazarlık üç farklı aşamadan oluşur:

  1. Doğru bir şekilde kullanım
  2. Kullandığını anlayabilme
  3. Üretebilme yetkisi

Öz biçimde açıklarsak dijital okuryazarlık, dijital cihazları kullanmanın çok daha ötesinde, dijital ortamda etkin olabilme, bu ortamda doğru bilgiyi bulabilme ve üretebilmektir.

Bugün bir çoğumuz güne başladığımız andan itibaren dijital ortamlarla iç içe bir gün geçirmekteyiz. İzlediğiniz video paylaşımları, takip ettiğiniz sosyal medya içerikleri, bankacılık işlemleriniz, yaptığınız alışveriş, okuduğunuz haberler ve daha fazlası. Bütün bunlara maruz kalırken sizce dijital okuryazarlık sahibi misiniz?

Peki Dijital Okuryazarlık Sahibi Misiniz?

Dijital okuryazarlık konusunda kendimizi kısaca değerlendirmek istersek dijital ortamların biraz dışına çıkmamız ve kendimize sorular yöneltmemiz doğru olacaktır.

Aşağıdaki maddelerden kaçını sağlıyorsunuz bir gözden geçirin.

  • Dijital okuryazarlık sahibi olan bir birey, milyonlarca bilgi içerisinden doğru olanı ayırt edebilir, bilginin geçerliliğini denetleyebilir, bu bilgiyi ararken doğru kaynaklara erişmenin yollarını bilir.
  • Dijital okuryazarlık, dijital ortamlarda yaratıcılığını kullanabilmek ve anlamlı üretimler yapabilmektir.
  • Okuryazarlık sahibi olan kişiler gibi dijital okuryazarlık sahibi olan biri de bu ortamda öğrenmeyi, araştırmayı, yorumlamayı belirli bir zaman dilimi ile sınırlandırmadan yaşam boyu sürdürür.
  • Dijital okuryazarlık sahibi biri, doğru bilgiye erişmeyi bildiği gibi bu bilgiyi nerede ve ne zaman kullanacağını da bilir. Elde ettiği bilgilere yaşamında verimli bir şekilde yer verir.
  • Dijital okuryazarlık, sahip olunan kültürel özellikler ve toplumsal koşullardan bağımsız olarak düşünülemez.
  • Dijital okuryazarlık nedir bilen bir birey bunun bilincindedir.
  • Dijital okuryazarlık sahibi bireyler, bunun sadece bilgisayar teknolojilerinin kullanımı ile sınırlandırılmayacağının farkındadır.
  • Dijital okuryazarlık sahibi bireyler, bilişsel-duygusal ve sosyal becerilerini teknik süreçlerle uyumlar.

Dijital Okuryazarlık Gerekli Midir?

Günümüzde birden çok eylemi, etkinliği, alışkanlığı dijital olarak tanımlıyor ve dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Dijital çalışma ortamları, dijital öğrenim, dijital müzeler, dijital yayınlar, dijital finans yönetim araçları, dijital spor, dijital sağlık ve daha fazlası…

Her seferinde yeni bir bilgi, yeni bir kaynak ile karşılaştığımız bu yeni yaşamda, sizin için gerekli olacak kadarını almak ve uygulamak için dijital okuryazar olmalısınız. Bu ortamda verimli olabilmek için yine dijital okuryazarlık konusunda kendinizi geliştirmiş olmanız gerekir.

Örneğin en küçük adım olarak herhangi bir gün içinde gördüğünüz veya fark ettiğiniz bir şeyi bir arama motorunda aratarak ne olduğunu, nasıl yapıldığını veya böyle bir şeyin nasıl mümkün olduğunu öğrenebilirsiniz.

Birçok kaynakta yetenek olarak tanımlanan dijital okuryazarlık konusunda bu gelişimi sağlarken, kendi sınırlarınızı, ihtiyaçlarınızı belirlemeniz önem taşır.

Dijital ortamın sanallığı içerisinde zamanınızı çalan yönlere sapmadan, bu ortamı en verimli şekilde nasıl kullanabileceğinizin, yaşam kalitenizi nasıl arttıracağınızın yollarını bulabilirsiniz.

Böylece okumak ve izlemenin bir adım ötesine de geçebilirsiniz.

Sizlere bu yazımızda

  • Dijital Okuryazarlık 

ve

  • Dijital Okuryazarlık Nedir?

anlattık. Dijital Okuryazarlık hakkında sizin bildiğiniz başka bir bilgi var ise yorumlarda paylaşabilirsiniz.

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

16 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

diksiyon nedir

Diksiyonun 11 Altın Kuralı

logoterapi

Victor E. Frankl ve Logoterapi nedir?