içinde ,

Viking Hayatı: Valheim İncelemesi

valheim incelemesi

Valheim

Valheim incelemesinden herkese merhaba, 2 Şubat 2021 yılında Iron Gate Studio tarafından geliştirilen hayatta kalma türündeki bir oyundur. Hala erken erişim oyunu olduğu için Steam’de 32 lira gibi uygun bir fiyattan satılmaktadır. PC Gamer tarafından, 2021 yılı için “Yılın Oyunu” ödülünü almıştır. Oyun, 1 ile 10 kişiye kadar eşli bir şekilde oynanabilir. Oyundan aldığınız keyfi arttırmak, daha eğlenceli kılmak ve oyunu daha kolay oynayabilmek adına kalabalık arkadaş grubuyla oynamak daha faydalı olabilir.

Valheim oyununda şu an ki ana beş biyomdan birisi olan Çayır biyomunda başlıyoruz. Odin’in kuzgunu Hugin, bizim rehberimiz olarak oyun içi rehberimiz oluyor. Dünyaya giriş yaptıktan sonra, bir şeyler üretebilmek için odun ve taş topluyoruz. Bu topladığımız taş ve odunlar ile oyunun başında hayatta kalmamızı sağlayacak basit silahlar olan taş balta (ağaç kesmeye ve düşmanlara karşı yarar), sopa, gecenin karanlığında çevremizi görebilmeye yarayan meşale ve çekiç üretebilmekteyiz. Yeterli miktarda malzemeyi topladıktan sonra yapılacak ilk iş, bizi canavar saldırılarından koruyacak bir ev inşa etmek oluyor.

Evimizi yaptıktan sonraki amacımız, kendimizi besleyecek kaynakları aramak oluyor. Bu kaynaklar, çayırdaki mantar ve ahuduyu toplayarak ya da domuz veya geyik avlayarak elde edilebilir. Yemek sorununu da çözdükten sonra yavaş yavaş maceraya başlıyoruz. Oyunu keşfettikçe farklı biyomlar olduğunu ve her birinin farklı bosslarının olduğunu görüyoruz.

Her biyomun bossunu yendikten sonra, bir sonraki biyomda işimize yarayacak ödüller kazanıyoruz. Oyunda sırasıyla Çayır, Kara Orman, Bataklık, Dağ ve Ova biyomları bulunmaktadır. Ayrıca şuan gelişmekte olan Sisli Topraklar, Deep North ve Ashlands biyomları da bulunmaktadır fakat şimdilik buralar da canavar bulunmamaktadır. Oyunun ana karasında sadece Çayır, Kara Orman ve Dağ biyomları bulunmaktadır. Öbür biyomlara kendimize gemi yapıp Okyanus üstünden gidebiliriz.

Gelelim Valheim biyomları ve bunlarla beraber bossları ve yaratıkları incelemeye… Çayır bu dünyadaki en güvenli biyom diyebiliriz. Canavar sayısı oldukça az. Ara ara bozcüce diye adlandırdığımız yaratıklar bize saldırmaya çalışıyor fakat bu yaratıklar çok da güçlü sayılmazlar. Neck ve yaban domuzları da saldırgan yaratıklardır ancak bunları kestikten sonra çıkan neck kuyruğu ve yaban domuzu etini pişmeden veya pişirip (böyle yiyince daha fazla can ve enerji veriyor) tüketebiliyoruz.

Ayrıca bu bölgede pasif yaratık olarak geçen geyik ve kuş da bulunmaktadır. Geyik etini de yine aynı şekilde besin olarak tüketebilmekteyiz. Kuşları avlayabilmek için ise, ok ve yaya ihtiyacımız bulunuyor. Oyunun başında basit bir yay ve ok yapmak için odun ve deri hurdası bulmak yeterli olmaktadır. Kendimizi güçlendirdikten sonra, oyunun ilk bossu olan Eikthyr‘i kesmeye hazır oluyoruz. Bu boss, büyük boynuzları olan bir geyik şeklindedir. Eikthyr’i yendikten sonra, verdiği ödüllerle ilk yitik gücümüzü almış oluyoruz. Bu güç koşma, zıplama gibi hareketleri yaparken kullandığımız enerji miktarını azaltmaktadır.

Kara Orman’a geçtiğimizde, ilk olarak yine bozcücelerle karşılaşıyoruz ancak burada seviye olarak daha güçlüleri de bulunmakta. Bunların yanında yeni canavarlar olarak iskeletler ve troller ekleniyor. Oyunun ikinci aşamasına göre bence troller en zor yaratıklar. Bunları kestikten sonra ganimet olarak troll derisi ve para kazanabiliyoruz. Bu biyoma gelen en önemli yenilik, artık bakır ve kalay madeni çıkarabilmemiz. Bu madenleri topladıktan sonra, eritme fırınları kurup erittikten sonra bu iki madeni birleştirerek tunç madenini elde ediyoruz.

Tunç madeni ile daha güçlü silahlar ve zırhlar yapabiliyoruz. Kendimize daha iyi ekipmanlar yaptığımıza göre artık bu haritanın bossu olan The Elder ile kapışabiliriz. Bu boss devasa bir ağaç şeklindedir ve sarmaşık saldırıları kullanmaktadır. Bu bossu kestikten sonra daha hızlı ağaç kesmemize yarayan ikinci yitik gücümüzü elde etmiş oluyoruz. Ayrıca yine bu bosstan düşen bataklık anahtarı bir sonraki biyom olan bataklıktaki batık mahzenlere girmemizi sağlıyor.

Bataklık Valheim biyomuna geçtiğimizde silah veya ok kullanabilen yaratıklar olan Draugrlar ile karşılaşıyoruz. Aynı zamanda bu biyomda sularda gezen sülükler ve sizi zehirleyebilen Bloblar bulunmakta. Blobların zehir hasarı çok yüksek olduğu için bataklığa girmeden önce zehir direnci iksiri yapmanızı öneriyorum. Bu haritamızda bir başka maden olan demir madeni bulunuyor. Demir madenleri bataklık anahtarı ile girebildiğimiz batık mahzenlerinde bulunuyor.

Buradan elde ettiğimiz madenler ile yine kendimize daha güçlü silahlar ve zırhlar yapıyoruz. Bu silahlar ve zırhları yapıp gücümüzü arttırınca artık bataklık bossu olan Kütlekemik ile savaşmaya geçebiliriz. Kütle kemik kocaman bir balçık görünümünde ve size saldırı olarak balçık atan bir boss. Bu boss delme etkilerine karşı güçlü olduğu için kılıçlar ile zarar vermek oldukça güç. Ancak bu bossumuz donma etkilerine karşı oldukça zayıf. Bu sebeple donmuş ok kullanarak bu bossu rahatlıkla kesebilirsiniz. Bu bossu kestiğimizde dağ biyomunda olan gümüş madenlerini bulmaya yarayan lades kemiği ve bizi fiziksel darbelere karşı güçlendiren üçüncü yitik gücümüzü elde ediyoruz.

Böylece Valheim dağ biyomuna geçmiş bulunuyoruz. Dağ biyomunun diğer biyomlardan farklı bir özelliği bulunmakta. Bu biyoma geldiğinizde soğuk havadan ötürü canınız gitmeye başlıyor. Bu sebeple bu biyomda hayatta kalmak için soğuğa karşı direnç iksiri yapmanız gerekmekte. Aynı zamanda dağ biyomunda bulunan kurtların postundan yapılan pelerin de sizi soğuğa karşı koruyor. Ancak bu pelerinler yağmur yağdığı zaman özelliklerini kaybettikleri için dağ biyomunda her zaman yanınızda soğuğa direnç iksiri olmasını tavsiye ediyorum.

Bu biyomda kurtlara ek olarak ejder ve taş golem yaratıkları bulunmakta. Ejderler uçan yaratıklar olduğu için yalnızca yay kullanarak kesilebilmekte. Bir diğer yaratık olan taş golemler nadiren görünse de çok yüksek cana ve güce sahip yaratıklar. Bu biyomda da daha güçlü silah ve zırhlara yapabilmek için amacımız maden toplamak. Lades kemiği yardımı ile dağda bulunan gümüş madenlerini bulabiliyoruz.

Bu madenler ile kendimizi güçlendirdikten sonra dördüncü bossumuz olan Moder ile savaşabiliriz. Moder fırtına saldırıları kullanabilen kocaman bir ejderha. Bu ejderhamızın zayıf noktası ise ateş saldırıları. Bu sebeple ateşli oklar kullanarak bu bossu öldürmek mümkün. Bu bossu kestiğimizde gemi yolculukları sırasında rüzgarın yönünü değiştirmeye yarayan dördüncü yitik gücümüzü elde ediyoruz.

Bir sonraki ve şu an ki son Valheim biyomumuz ise Valheim Ova Biyomu. Bu biyoma geldiğimizde bizi goblinler, ölüm sivrileri ve Loxlar karşılıyor. Goblinler gruplar halinde gezen büyücü, savaşçı ve mızrakçı türleri bulunan yaratıklar. Ölüm sivrileri çok düşük cana sahip ama çok fazla vurabilen uçan yaratıklar. Son yaratığımız olan Loxlar ise devasa kaplumbağalar. Bu biyomda diğer biyomlardan farklı olarak madenleri kazma ile çıkarmanız gerekmiyor. Burada bulunan kara metal madeni goblinleri öldürerek elde ediliyor.

Ayrıca Valheim goblin köylerindeki tarlalardan arpa ve buğday elde edebiliyoruz. Kara metal madenini kullanarak kendimize daha güçlü zırhlar ve silahlar yapabiliyoruz. Bu silahları yaptığımızda Valheim Ova biyomunun bossu olan Yagluth ile yüzleşebiliriz. Yagluth yerde sürünen kocaman bir cesete benziyor. Gökten meteor düşürme ve alev püskürtme yeteneklerine sahip. Ateş püskürtmesi güçlü bir yetenek olduğu için bundan korunmak için ateşe direnç iksiri kullanılması gerekmekte.

Bu bossumuz da nispeten donmaya karşı zayıf. Bu sebeple donmuş ok kullanmak bu bossa karşı etkili olacaktır. Bu bossu kestiğimizde bize ateşe ve zehire karşı direnç veren beşinci yitik gücümüzü elde ediyoruz. Yagluthtan düşen diğer bir item olan yagluth şeysi şu an oyunda bir işe yaramamakta. Oyunun bir sonraki biyomu geldiğinde bu eşya o biyomda kullanılabilir olacaktır. Yagluth’u kesmemizle birlikte oyunun şu ana kadar geliştirilen kısmını bitirmiş oluyoruz.

Bu rehberde Valheim oyunundaki biyomlarda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden ve bossları nasıl daha kolayca kesebelieceğinizden bahsettim. Umarım oyunu oynarken bu rehber işinize yarar.  Valheim maceranızda iyi eğlenceler.

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

içerik pazarlaması

İçerik Pazarlaması nedir? 5 Başlıkla İçerik Pazarlama

hayır lokması mobil hayır lokması

Hayır Lokması – Mobil Hayır Lokması