içinde ,

Pandeminin Psikolojik Etkileri

pandeminin psikolojik etkileri

Pandeminin Psikolojik Etkileri

Pandeminin psikolojik etkileri olduğu ve halen bunu üzerimizden atamadığımız gerçeğinin farkında mıyız? Koronavirüs dünyanın şu ana kadar gördüğü en büyük çaplı salgın süreçlerinden birine sebep oluyor. Artık her birimizin çevresinden en az bir tanıdığı Covid geçirmiş durumda, hatta bu kişi kendimiz bile olabiliriz. Virüsün yarattığı hastalığın belirtileriyle ilgili her birimizin bir fikri var. Ateş, öksürük, yorgunluk gibi belirtileri artık adımız gibi ezberledik. Bir seneyi aşkın süredir bu pandemiyle mücadele ediyoruz. Peki Covid’e yakalanmış bireylerin maruz kaldığı bu sıkıntılı durumlar dışında araştırmaların söylediği, Covid’in getirdiği bir diğer büyük zarar psikolojik sağlığımız aslında. Ne yazık ki bu zarar Covid’e yakalanıp yakalanmadığımızla da ilgili değil, herkesi etkiliyor. Hadi gelin bu pandeminin psikolojik sağlığımızı nasıl etkilediğine bir bakalım.

1. Sosyalleşemiyoruz!

Sosyalleşmek insan olarak en birincil ihtiyaçlarımızdan biri aslında. Ancak online görüşmeler dışında aynı evde yaşadığımız insanlar dışında farklı bir insanı, arkadaşlarımızı görme oranımız oldukça azaldı. Bununla birlikte gündelik rutinlerimizden uzak kalmak da psikolojik olarak olumsuz etkilenmemize sebep oldu.

2. Kişisel gelişim yarışı…

Her sosyal mecrada karşımıza çıkan, evdeyiz, kendimizi geliştirmeliyiz, pandemi süreci bizim için bir fırsat, hiç olmadığı kadar zamanımız var ve bunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz konulu uzun yazılar hepimizin dikkatini çekmiştir. Bu süreçte sanki kimse motivasyon düşüklüğü, odaklanamama gibi sorunlar yaşamıyor, herkes kendini geliştirme yarışına girmiş gibi hissetmiş olabilirsiniz. Bu hisleri yaşamak sizi psikolojik olarak kötü etkilemiş olabilir. Ancak pandemi süreci bizim için bir fırsat değildir! Her insan farklıdır ve bu olağandışı süreçte çeşitli sorunlar yaşayabilir. Bu süreçte kendimizi dinlememiz, iyi hissetmemiz ve bu hissi korumamız en önemlisi. Sonrasında kişisel gelişime elbet yatırım yapılabilir…

3. Hareketsizlik, kilo artışı, yeme bozuklukları…

Öğrenciysek derslerimizi, çalışıyorsak işlerimizi bilgisayar başından, nerdeyse tüm gün oturarak hallediyoruz. Bu süreçte ne yazık ki kampüs veya iş ortamlarından uzak olduğumuz için gün içindeki hareketimiz oldukça azaldı. Ayrıca araştırmaların birçoğu da çoğu insanın evde olmasıyla birlikte daha fazla yemek yediğini de açıklıyor. Bunlarla birlikte kilo artışı kaçınılmaz oluyor…

4. Sosyal mesafe ve sosyal izolasyon

Pandeminin psikolojik etkilerinden biri de asosyallik. Son zamanlarda oldukça fazla duyduğumuz ‘sosyal mesafe’ kavramı aslında fiziksel bir kısıtlamayı ifade etse de ruhsal sonuçları çoğunlukla göz ardı ediliyor. Sosyal mesafe ve sosyal izolasyonun yol açtığı yalnızlık ve depresif ruh hali psikolojik sağlımızı olumsuz etkiliyor.

5. Gelecek kaygısı

Pandemi sürecinden bağımsız olarak ülkemizde yaşayan neredeyse her üniversite öğrencisinin yaşadığı bir durum aslında gelecek kaygısı. Ancak pandemiyle birlikte okullarımızın uzaktan eğitime dönmesi, akademik açıdan yetersiz hissetme, öğrencinin aktif rol alacağı derslerin yeterince verimli işlenememesi, derslerin verimli geçmediği hissi gibi durumlar gelecek kaygımızı artıran noktalardan yalnızca birkaçı.

Peki, pandeminin psikolojik etkilerine karşı neler yapabiliriz?

Küresel pandemi süreci aslında bir çok alışkanlığımızı, davranışlarımızı, rutinlerimizi etkiledi. Bu süreçte kendimizi dinlememiz oldukça önemli. Her mecrada karşımıza çıkan zamanınızı verimli geçirin, evde egzersiz yapın önerileri bazıları için zor olabilir, ve bu normaldir! Kendimizi dinlediğimizde zaten ruh sağlığımıza iyi gelecek şeyleri bulabilir, bunlara yönelebiliriz. Uzun zamandır aklımızda olan, ”Zamanım olsa da yapsam!” dediğimiz hobilerimize geri dönmenin tam zamanı da olabilir, kitaplıkta durup gözümüze ilişen o kitabın dünyasına kendimizi bırakmanın da…

Pandeminin psikolojik etkilerini yalnız atlatmak zor ve insan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Bize iyi gelen insanları çevremizde tutmak, iletişimimizi koparmamak bu süreçte oldukça önemli. Bu önlemlere rağmen yaşadığınız kaygıyı ve stresi aşamıyor olabilirsiniz, öncelikle bilmeniz gereken bunu yaşayan tek kişinin siz olmadığınızdır. Bu psikolojik sorunlar gündelik yaşamanızı etkiliyorsa psikolojik yardım alma konusunu gündeminize alabilirsiniz. Bu süreçte uygun fiyatlı veya gönüllü olarak psikolojik yardım veren psikolog ve psikolojik danışmanlara ulaşmak iyi bir fikir olacaktır.

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

internetten para kazanmak

İnternetten Para Kazanmak İster Misiniz?

karavan yapımı

Karavan Yapımı Karavan Rehberi