içinde ,

Çalışan Memnuniyeti ve Motivasyonu

çalışan memnuniyeti ve motivasyonu

Çalışan Memnuniyeti ve Motivasyonu İnsanlar için iş bulma veya iş kavramı ne kadar önemliyse çalışmakta oldukları iş hakkındaki algıları da çok önemlidir. Kişi sadece işi para kazanmak olarak görmez, yaptığı işin iş tatmini, gururu ve başarı hissi önem arz etmektedir ve çalışan motivasyonunu arttırmaktadır. Çalışma yaşamı kalitesi de kişiye bu olanakları sunarak hem maddi olarak hem de kişinin istediği manevi duyguları tatmin edici kavramlardır.

Locke’a göre iş tatmini, çalışanın işi veya iş yaşamını değerlendirmesinden kaynaklanan “haz veren veya olumlu duygu” durumudur. Bu bireysel tepki iki yönü olan yargısal bir değeri yansıtmaktadır. Bunlardan biri bireyin istediği ile elde ettiği arasındaki farktır. Diğeri ise isteğin önem derecesidir Robbins’e göre ise iş tatmini çalışanın işine yöneltmiş olduğu tutumudur. Tatmin olan çalışan işine karşı olumlu bir tutum geliştirmektedir. İş tatmininin çalışanın işe vermiş olduğu olumlu bir tepki olduğuna dair sosyal bilimciler arasında yaygın bir görüş birliği bulunmaktadır.

Peki Çalışan Memnuniyeti ve Motivasyonu Nasıl Sağlanır?

Günümüzde de yapılan araştırmalarda birçok şirketin çalışma yaşamı ve çalışma motivasyonu üzerinde çalışmalar yaptığı görülmektedir. Gelin çalışan memnuniyeti sağlayan birkaç şirkete göz atalım

#1 BOYNER HOLDİNG

Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. ağırlıklı olarak tekstil ürünleri satan bir Türk perakende şirketidir. Müşteri mutluluğu felsefesi ile çalışan insan odaklı bir çalışma stilleri bulunmaktadır. Bu yüzden Boyner uygulamalarını İnsan Kaynaklarına değil çalışanlarına yaptırmaktadır fakat yoğun operasyonun devam ettiği düşünülerek, tüm uygulamaların günlük hayatı etkilemeyecek aksine destekleyecek olmasına özen gösterilmesine de dikkat etmektedirler. Buradan da anlaşılacağı üzere sözü geçen şirket çalışanlarına güvenir, başarılı olan fikirlerini uygulamaya koyar, katı kurallar ve yazılı prosedürler yer almaz. Ayrıca tüm iç işleyişlerde “işyerinde demokrasi” anlayışı sonuna kadar uygulanıyor ve objektif metriklerle ölçümleniyor. Açık iletişim, şeffaflık ve güven sayesinde insan kaynakları departmanı tüm iş kollarından destek görmekte ve birçok yenilik beraber tasarlanmaktadır.

#2 eBay

Dünyanın en popüler e-ticaret ve e-ihracat platformlarından biri olan eBay çalışma alanında her türlü iletişimde birbirlerine adil, saygılı ve dürüstçe davranmaya kendilerini adadıkları görülmektedir. Ekip çalışmasının anahtarının iletişim olduğunu savunurlar. İletişimle her şeyin çözüleceğini ve saygı çerçevesinde güzel çalışmalar yaptıklarını belirtmektedirler. Her bir çalışanın birbirine değer vererek, nazik ve saygılı davrandığı, kültürel çeşitlilik arz eden ve kucaklayıcı bir ortama sahip, ayrımcılığa asla tolerans göstermeyen bir şirkettir. eBay’ deki yöneticiler çalışanlarına örnek teşkil etmeleri gerektiğinin farkındadır ve her durumda bilinçli ve sorumluluklarını yerine getiren davranışlar sergilerler.

Aynı zamanda yöneticiler çalışanlarına her zaman ihtiyaç ve isteklerini açıkça söylemelerini vurgularlar. Kriz anında gerekli koşullar dahilinde bu sorunları çözer ve birlik halinde hareket ederler. Çalışma alanlarında kötü muameleyi önleme anlamında önemli çalışmaları vardır; Çalışma alanlarını ayrımcılık ve kötü muameleden arındırmaya özen göstermektedirler.

Sataşma, taciz veya düşmanca bir ortam oluşmasına neden olabilecek hiçbir davranışa tolerans göstermezler. Kötü muamelenin fiziksel, cinsel, sözlü veya sözsüz, yüz yüze; e-posta, mesaj, tweet, telefon veya internet yoluyla olması fark etmez. Bu, kabul edilemez bir durum olarak görülür. Çalışan eğer böyle bir durumla karsı karsıya kalınırsa direk ve açık bir şekilde yöneticilerine, İnsan Kaynaklarına, Hukuk departmanına veya Dürüstlük Yardım Hattı’na başvurmaları istenir.

eBay uyuşturucu kullanılmayan bir işyeridir. Çalışma sırasında, şirket içinde veya dışında işle ilgili herhangi bir etkinliğe katıldığınızda yasa dışı uyuşturucuların üretimi, bulundurulması, saklanması, dağıtımı, aktarımı, satın alınması, satılması, kullanımı veya uyuşturucu etkisi altında olmak gibi faaliyetlerde bulunmak kesinlikle yasaktır. Hatta Şirket bazı zamanlar alkol servisi yapılan etkinliklere sponsor olabilir. Çalışanların, şirketin sponsor olduğu etkinliklerde alkollü içecekleri her zaman ölçülü tüketmesi veya alkol almamayı tercih etmesi beklenir.

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

pygmalion etkisi

Pygmalion Etkisi Beklentim Kaderimi Değiştirebilir Mi?

iletişim dil ve konuşma becerisi

İletişim Dil ve Konuşma Becerisi