içinde

Kanvas İş Modeli Nasıl Hazırlanır?

kanvas iş modeli

Kanvas İş Modeli Nasıl Hazırlanır? Merhaba değerli Kampüstesin okuyucuları. Bugünkü yazımda önemi girişimciler arasında çokça bilinen bir model olan, Kanvas İş Modeli kavramına göz atacağız.

Detayları ele alırsak yazımda sizlere;

1- Kanvas İş Modeli nedir?

2- Kanvas İş Modeli Size Nasıl Fayda Sağlar?

3- Kanvas İş Modeli Nelerden Meydana Gelir?

4- Kanvas İş Modeli Kimler Tarafından Kullanılabilir?

5-Kanvas İş Modeli hangi durumlarda işimize yarayabilir?

sorularının yanıtlarından bahsedeceğim.

Peki nedir bu Kanvas İş Modeli ve nasıl kullanılır? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen kısa bir ön tanım yaparak sizleri yazımı okumaya davet ediyorum.

İş modeli bir organizasyonun değer yaratma ve teslim etme sürecinin arkasındaki mantığı açıklamaya yarar. Kanvas İş Modeli ise iş modelini bir çerçeveye oturtarak sizlelere işiniz için oldukça önemli noktalarıyla basitçe ifade eder ve de modelin herkes tarafından aynı şekilde, açık olarak anlaşılmasını ve aktarılmasını sağlar.

1 Kanvas İş Modeli Nedir?

Kanvas İş Modeli Alex Osterwalder tarafından geliştirilmiş ve Eric Ries‘in önderlik ettiği “Yalın Girişimcilik” akımında kendine çok önemli yer edinmiş bir İş Planı hazırlama aracıdır.

Çok basit olması ve her şeyi bir arada görmeye imkan tanıması kullanılabilirliğine büyük katkılar sağlamaktadır. Haftalarca hatta aylarca üzerinde çalışılmış ve ardından çöpe atılacak (gerçekçi olmadığı için) kapsamlı bir iş Planı hazırlamak yerine basit ama koşullar değiştikçe veya yeni bilgiler elde edildikçe uyarlamalar yapılacak bir model bir çok girişimciye çok daha kullanışlı gelmeye başlamıştır.

Bir iş fikrini hayata geçirmeden önce modellemek oldukça önemlidir. Birincisi fikir olgunlaşmamıştır, değişime açıktır ve zaman içerisinde uyarlamaya gidilmelidir. İkincisi fikri standartlara bağlı bir kağıda dökmek ve diğer insanlarla olabilirliğini tartışmak olanağını tanır. Bunu onlarca sayfa sürecek bir iş planı üzerinden yapmak oldukça zordur. Kanvas iş modeli, Yalın Girişimcilik akımında önemli yere sahip bir iş modelidir. Tüm bileşenleri tek bir sayfa üzerinden görebilmeniz büyük esneklik sağlar.

Kanvas İş Modeli temel olarak 9 aşamadan oluşuyor.

İlk 4 aşama modelin müşteri kısmına, diğer 5 aşama ise biraz daha organizasyonun kendisine odaklanıyor.

2 Kanvas İş Modeli Size Nasıl Fayda Sağlar?

Kanvas İş Modeli;

Bir fikri tüm yönleri ile hızlı bir şekilde resmedip değerlendirmek için kullanılır. İş modeli kanvası, iş modellerini tanımlamak, görselleştirmek, değerlendirmek ve gerektiğinde değiştirmek/güncellemek için kullanılan ortak dili ifade eder.
İşinizi anlamlandırma veya iş fikrinizin kullanışlılığını ölçme ya da fikrinizi somut bir işletme haline getirme sürecinde atacağınız adımları belirlemenize yardımcı olur.

Sistemlerinizin/ürünlerinizin/hizmetlerinizin kullanımını etkileyen müşteri kararlarını/tercihlerini gözler önüne serer. Yani, bir işletmenin değer yaratma, bu değeri müşterilerine sunma ve değer teklifini her daim koruyabilmesinin perde arkasındaki gerekçeyi açığa çıkarır.
Çalışanlarınızın/Yatırımcıların/Etrafınızdaki insanların kurmayı planladığınız veya işlettiğiniz bu işletmenin nasıl bir şey olacağı/olduğu konusunda net bir fikir edinmesini sağlar.

3 Kanvas İş Modeli Nelerden Meydana Gelir?

Tipik bir iş modeli kanvasında şu başlıklar yer almalıdır:

Müşteri segmenti/kesiti (En fazla geliri sağlayan müşteri segmenti hangisidir?)
Değer önerileri (Müşterinin sorununu çözmenin veya ihtiyacını karşılamanın ederi nedir/Sunduğunuz ürün ya da hizmetler hangileridir/ Müşteriniz için ne yapıyorsunuz?)
Kanallar (Müşterinizle nasıl iletişim kuruyorsunuz/ Değer önerisi müşteriye ne tür haberleşme, dağıtım ve satış kanalı üzerinden ulaştırılıyor?)

Müşteri ilişkileri (Müşterileriniz ile ne seviyede bir ilişkiniz var ya da bu ilişkiyi nasıl sürdürüyorsunuz?)
Kilit/Temel etkinlikler (İş modelinizi hayata geçirmek adına her gün yaptığınız işler nelerdir?)
Kilit/Temel kaynaklar (İşletmenizi yürütmek için ihtiyaç duyduğunuz bilgi, insan gücü, araç ya da para miktarı kaynaklarınızı oluşturur.)

Kilit/Temel ortaklıklar (Onlar olmaksızın iş yapamayacağınızı düşündüğünüz iş ortaklarınız-tedarikçilerinizi değil- kimlerdir?)
Maliyet yapısı (İşletme etkinlikleriniz ve kaynaklarınız baz alındığında en yüksek işletme maliyetinizi oluşturan gider kalemleri hangileridir?)
Gelir kaynakları (En temel gelir kaynaklarınız hangileridir/Gelir modeliniz nedir/Ücretsiz olarak sunduğunuz bir hizmet var mı?)

ÖNEM SIRASI İSE ŞU ŞEKİLDEDİR:

Müşteri Segmenti / Customer Segment
Değer Önerisi / Value Proposition
Kanallar / Channels
Müşteri İlişkisi / Customer Relationships
Gelir Modeli / Revenue Streams
Temel Faaliyetler / Key Activities
Temel Kaynaklar / Key Resources
Temel Ortaklıklar / Key Partners
Gider Yapısı / Cost Structure

4 Kanvas İş Modeli Kimler Tarafından Kullanabilir?

Kanvas İş Modeli’ni yeni başlayanlar bir şirketseniz de büyük bir işletmeyseniz de kullanabilirsiniz. Sadece kâr amacı odaklı bir şirket olmanıza gerek yok. Bu iş modelini kullanmak istiyorsanız, Fikirleri biraz uyarlayarak, kâr amacı gütmeyen kuruluş veya sosyal girişimci olarak da kullanabilirsiniz.

5 Kanvas İş Modeli hangi durumlarda işimize yarayabilir?

Bir iş fikrini hayata geçirmeden önce modellemek önemli ve gerekli bir adımdır. Girişimciye iş kurma ve işletme sürecinde yol gösterici bir rehber niteliği olacak iş planı, girişimcinin hedeflediği iş modelini, işini nereye ulaştırmak istediğini bilmesini, finansman kaynaklarını nasıl sağlayacağını ve girişimin başarılı olma durumunu gösterir. Bir şirketin sürdürülebilir başarıya ulaşabilmesi için geçerliliğini kanıtlamış bir iş modeline sahip olması gerekir.

Kanvas iş modeli, girişimcinin kurulu veya kurmayı düşündüğü işletmesi ile ilgili düşüncelerinin, hedeflerinin, planlarının yer aldığı, zamanla değişen koşullara ve fikirlere göre güncellenebilir, bir iş fikrini 9 ana başlıkta düzenlemeye ve tüm bileşenleri tek bir sayfa üzerinde görebilme sistematiğine sahip modeldir. Kısaca bir firmanın iş stratejisi, kar elde etme planıdır. İşletmenin satacağı ürün yada hizmetleri, hedef pazarı ve tahmini işletme giderlerini tanımlamaya yarar.

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

T-Rap Nasil Bir Tür

T-Rap Nasıl Bir Tür?

spiderman no way home

SpiderMan No Way Home | Film İncelemesi