içinde

T-Rap Nasıl Bir Tür?

T-Rap Nasil Bir Tür

T-Rap Nasıl Bir Tür? Herkese merhabalar müzik severler. \”Kalitesiz, sözleri anlaşılamayan, tekdüze\” gittiği iddia edilen bir müzik türünden bahsetmek istiyorum sizlere biraz; T-rap’ten.

Rap artık dünya gündeminde çokça sevilen bir tür. Bu yazımda sizlere t-rap şarkıları, t-rap türkçe neyi ifade ediyor, t-rap nedir bunu aktarmaya çalışacağım.

 

1 T-Rap’ten Önce Rap Nedir Anlayalım

Rap’in “Rhytm And Poem” (Ritim ve Şiir ya da Ritmik Şiir) veya “Rhytmic African Poetry” (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak “ağır eleştiri” anlamına gelmektedir.

Kökeni 1970\’lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle gettolara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır.

2 T-rap Müzik Nasıl Doğmuştur?

Büyük patlamasını 2010\’lu yıllarda yapsa da, trap müziğin kökeni esasında 1990\’lara dayanıyor. Bu yıllarda synthesizer ve flüt desteğiyle rap müziğe farklı bir soluk getirmeyi deneyen rap şarkıcıları, tarihin ilk “trapper”ları olarak değerlendiriliyor.

Three 6 Mafia ve UGK gibi grupların 90\’lı yıllarda yayımladıkları albümler, — o yıllarda henüz ismi konmamış olsa da — trap türündeki ilk albümler olarak kabul ediliyor. 1990\’larda rap müziği bozduğu gerekçesiyle tepki gören ve geniş kitlelere yayılamayan trap müzik, asıl atılımını ise 2010\’yu yılların başlarında gerçekleştiriyor.

Tür bazı tanımlamalarda agresif sesler ve sözler içeren bir müzik tarzı olarak geçer. 2012\’de EDM yapımcıları ve DJ’leri tarafından şarkılarında trap müzik unsurlarını kullanmaya dayalı olan bir akım ortaya çıkmıştır. Müzikal kökenlerine bakacak olursak, southern hip hop, hardcore hip hop, crunk tarzlarından yola çıkıldığını söyleyebiliriz.

Ufak Bilgi: Crunk, konusu parti, dans ve seks üzerine kurulu rap olmak isteyen ancak hiçbir kategoriye göre müzik sayılamayan ‘sesler dizisi’dir.

Bir rivayete göre ise ‘Trap House’ diye bir kavram vardı. 1990’ların Atlanta’sında illegal işler yapan kimselerin bu evlerde toplanarak yeraltı işlerini hallettiği söyleniyor. Herkes satışlardan kazandıklarını toplayıp bu evlere getiriyordu. Tür, ismini bu evlerden alıyor.

3 Synthesizer Nedir?

T-rap beat’leri; baterinin kick, high-hat kısımlarının bol kullanıldığı, bass’ı yoğun hissettiğiniz ve enstrümantal kısım için synthesizer kullanılan beat’ler oluyor. İcra edilirken çokça Synthesizer kullanılan bu türü anlayabilmek için biraz synthesizerın ne olduğuna bakalım.

Synthesizer (sentezleyici, kısaca synth) farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir.

Synthesizer ile var olan çalgı (piyano, flüt vb.) ve doğadaki sesleri (kuş, rüzgâr, dalga, …) yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

Synthesizerlar elektriksel sinyaller yaratmak için çeşitli teknoloji ve programlanmış algoritmalar kullanır. Genellikle piyano benzeri klavye aracılığı ile kontrol edilir. İçerisinde yerleşik olarak kontroller bulunmayan synthesizerler MIDI veya CV/Gate metodu ile kontrol edilir.

4 Auto-Tune

Trap, genellemek gerekirse elektronik bir tür. Auto-tune’un yoğun olarak kullanıldığı bir tür. Ancak şunu bilmekte fayda var ki, T-rap ile auto-tune’u bir tutmak yanlış. Her auto-tune duyduğunuz şarkı trap değilken, her Trap şarkısında da auto-tune kullanılmıyor. Mesela Ezhel, Trap müziğin ruhunu yansıtmak için auto-tune kullanılması gerektiğini düşünüyor.

T-rap’te auto-tune’un çok fazla kullanılmasının sebeplerinden biri de, Trap’in melodik olması. Vokal kısımlarının daha düzenli olmasını sağlıyor auto-tune. Fazla kullanımının kulak tırmaladığı da kaçınılmaz bir gerçek.

5 Ülkemizdeki T-Rap Yapan Rapçiler

EZHEL

Gerçek adı Sercan İpekçioğlu olan Ezhel, eskiden rap müzik dünyasında Ais Ezhel olarak bilinirdi. Aslında uzun zamandır rap müzik yapıyor bunun yanında 5\’ten fazla da enstrüman çalabiliyordu. Rapteki rüştünü freestyle rap türünde birincilikleriyle ispat emişti. Aşağıdaki videoda bir kesitini bulacağınız 2011 yılı ‘Hiphoplife Freestyle King II’ etkinliğinin 1. si seçilmiştir.

Ufak Bilgi: Freestyle rap, enstrümantal olarak veya olmayarak yapılan bir doğaçlama tarzıdır, şarkı sözleri belirli bir konu veya yapı olmadan okunur. Freestyle Rap, doğaçlama yapıldığı için “Serbest Stil” ismini almıştır. Akla gelen sözleri kafiyeye uydurarak o anda söylemeyi gerektirir. Rap kavgalarında Rapçiler yeteneklerini sergilemek için freestyle rapi kullanır. İsim vererek ya da üstü kapalı biri ya da birileri sözlerde iğnelenir.

Bu tür etkinliklerle adını duyursa da Müptezel albümünden sonra dünyaca tanınan bir Rapçi olabildi Ezhel. Kısa sürede yeraltından gün yüzüne çıktı. Ankara’nın ara sokaklarını Türkiye’ye ve dünyaya yaşattı.

Ben Fero

Eskiden saç ekimi gibi medikal pazarlamada çalışan Ferhat, nam-ı diğer Ben Fero, bugün insanların saçını kazıtmasında etkili. Proteinli spor salonu çocuklarına da trap müziğini aşıladı. Kimi hiç sevmese de kimi bayılarak dinliyor.

Khontkar

Gerçek ismi Onur Dinç olan Khontkar, şarkıları ve görünümüyle gangsta rap ruhunu yansıtıyor lakin trap yapıyor. Elbette bunda sürekli silahla verdiği pozlar ve klipler yatıyor. Mary Jane parçasıyla yayıldı ardından diğer şarkılarıyla yürüdü. Khontkar da rap müzisyenlere yapılan gözaltılardan etkilendi ancak uzun sürmedi. Onu Türkçe şarkılarıyla tanısak da sıkı İngilizce parçaları da var. Vokal yetenekleri, alaylı imajı ile dikkat çeken bu Rapçiye ve yaptığı işlere bakmanız, önyargısız dinlemenizi tavsiye ederim. Genelde pembe saçı ve dövmeleriyle kimilerini itse de şans vermenizi tavsiye ederim.

Anıl Piyancı

Rap müzikte İzmirli tayfadan olan Anıl Piyancı, takma isim kullanmayı tercih etmiyor. Küçük yaşta kendi yapım şirketi Yeşil Oda’yı kurdu. Ama onu popülerliğinin altında 2012’de Grogi ile Yetenek Sizsiniz yarışmasına katılması var. Ardından Ezhel, Buggy gibi müzisyenlerle yaptığı feat’lerle ses getirdi.

Yukarıdaki gördüğünüz videoda ise 8 Rapçi ile bir araya gelip yaptıkları 8 şarkısının 2. serisini izleyebilirsiniz. Videodaki 8 Rapçiler ise -o zamanki adı ile- Ais Ezhel, Red, Emrah Karakuyu, Keişan, Anıl Piyancı, Grogi, Nomad ve Ouz Baydar’dır.

Patron

1999’dan beri rap müziğin içinde Ege Kurt yani Patron. Old School tarzıyla bilinir. Rap camisına emek veren eski emektarlardandır. 7 albüme imza atmıştır. Son albümü Sosyo Pat ile trap tarzına doğru ilerlemiştir. Ağabeyi Güney Erkurt da “Saian” mahlası ile rap müzik yapmaktadır.

Contra

Çağdaş Terzi 2002’den beri rap müzikle ilgileniyor. Sektördeki adı Contra. Rap müziğin undergorund olduğu zamanlarda Türkiye’nin birçok şehrinde konserler verdi. Eminem tarzında şarkı söylediği düşünülüyor onun sebebi 2015’te yaptığı Tehlikeli şarkısı keza benzer sample kullanmış olması. Onu popüler yapansa Anıl Piyancı ile yaptığı Yerden Yüksek albümü. Daha öncesi ‘Ölü’ şarkısı ile duyulmuşsa da Anıl’ın albümü ile daha da adı duyulur hale gelmiştir.

Server Uraz

Server Uraz’ı aslında daha önceden Pit10 olarak tanıyorduk. Ardından kendisi tarzının değişmesiyle ismini de değiştirdi. Uzun zaman bandrollü albümü olmayan müzisyenlerden. Sadece müzik tarzı değil giyim tarzı da epey değişti.

Şehinşah

Gerçek adı Ufuk Yıkılmaz. Sahne ismi olarak Şehinşah ancak sosyal medyada kendi adını da kullanıyor. Hayatın zorluklarını müziğine yansıttı her zaman protestliği savundu. Son dönemdeki parçalarıyla o da trap türünde işler piyasaya çıkardı. Son çıkardığı tekli Pirana ile epey ses getirdi. Konserinde izlediğim ve duyduğuma göre kullandığı mikrofonda bile auto-tune kullanan bu Rapçi Türkiye’de oldukça eski rapçilerden diyebilirim.

Ortaokuldayken ilk sözlerini yazmaya başlamıştır. Rap dışında video editörlüğü ve grafik çizerliği de yapmaktadır. 2017\’de çıkardığı “Karma” adlı tekli şarkı ile Türkiye’de yeni yeni sevilen trap müziğin yükselişte olduğu dönemde adından söz ettirmiştir. Şehinşah bu şarkının kendisi için bir dönüm noktası olduğunu söylemiştir.

Karma albümü ile liriklerinde derin anlamlar saklıdır. “Karma dağ, zaman kaya, bense Sisifos” diyerek mitolojiye göndermeler de yapar.

Ufak Bilgi: Sisyphos, Yunan Mitolojisinde, Yeraltı Dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkûm edilmiş bir kraldır. Sisifos ismi geleneksel olarak sophos sözcüğüyle ilişkilendirilir; fakat bu ilişkilendirme bazı etimolojik problemler içermektedir.

Ceg

Volkan Ayvazoğlu eski adıyla Jagged, trap türüne geçişiyle adı da Ceg oldu. Kliplerinden dolayı gözaltına alındı. Şarkılarında kimi bölümleri kaldırmak durumunda kaldı. Ancak o süreci atlatarak müziğe devam etti. Trapanasyon albümünün yedinci parçası olan Bafi için Epidemik Yapım imzalı bir klip yayınladı. Bafi gerçi mumble rap türüne girer… Çok fazla dış görünüşüyle ilgilenen müzisyenlerden değil. Spotify’da aylık dinleyicisi 300.000’in üzerinde.

Metth

Çalışmalarını RedKeys Music çatısı altında sürdüren Metth, ilk dijital EP albümü olan Kalbinin Sesini Dinle’yi yayınladı. Khontkar ile uzun zamandır devam eden dostlukları müzikal manadaki işbirliklerine de vesile oldu.

Sıra dışı tarzları ve klipleriyle öne çıkan Rapçilerden biridir. Kendine MetFlix yakıştırması yaparak Netflix’e gönderme içeren bu klibi de bana kalırsa çok eğlenceli.

Lil Zey

Lil Zey veya gerçek adıyla Zeynep Tanyalçın Türk Rapçi ve DJ’dir. Listedeki tek kadın rapçi olma özelliğini taşıyan bu Rapçi Berklee College of Music’te müzik yönetimi ve şarkı sözü yazarlığı eğitimi görmüştür. Sözlerini ilk kez dinlediğimizde anlayamadığımız bir başka Rapçi de Zeynep’tir. Ağızda yuvarladığı sözleri sanki Türkçe değilmiş gibi gelir.

Bu şarkısı geçtiğimiz yılda en çok dinlediğim şarkılar arasına girmişti. Bazen melodiyi ve ritmi yakalayınca anlamlandırmadan keyifle dinlemek de mümkün.

Xir

Önceleri ‘Xir Gökdeniz’ ismiyle tanınan Ankaralı Rapçi tıpkı hemşerisi Ezhel gibi (Ezhel daha önceki mahlası olan Ais Ezhel’den Ezhel’e geçmiştir.) Gökdeniz’ini bırakıp Xir’le yoluna devam etmiş. Sallan şarkısına çektiği video ile bana ve birçok Türk gencine ülke kültürümüzün bir kısmını yansıtmayı başarmıştır. Daha önce böyle bir eğlence içerisinde yer almayan beni izledikçe keyiflendiren bir klip çekmiş. Sözlerine takılmadan özellikle gözlüklü amcamızın dansına odaklanınca sizler de keyiflenebilirsiniz. 🙂

10 En Ünlü T-rap Şarkıları

Eğer trap müziğe bir şans vermek ve dünyadaki en popüler trap şarkılarını dinlemek isterseniz, aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. İşte karşınızda dünyanın en ünlü trap şarkıları…

1- Dj Snake — Get Low

2- Baauer — Harlem Shake

3- Fetty Wap — Trap Queen

4- Migos — Bad and Boujee

5- Major Lazer — Orijinal Don

6- Young Jeezy — Trap Star

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

süprematizm nedir

Süprematizm Nedir? Sanat Akımları 101

kanvas iş modeli

Kanvas İş Modeli Nasıl Hazırlanır?