içinde

PASKALYA BAYRAMI

paskalya bayramı

Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli bayram olan Paskalya Bayramı İsa‘nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Hıristiyanlarca kutsal kabul edilir. Paskalya Bayramı’nda Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. İşte ayrıntılar…

#1 PASKALYA BAYRAMI NEDİR?

Paskalya Bayramı aslında İsa\’nın dirilişinin olduğu haftaya denir. Hıristiyanlar bu haftaya Kutsal Hafta derler. Bu hafta içerisindeki perşembe günü, İsa\’nın; öğrencilerinin ayaklarını yıkadığı, son akşam yemeğini yediği ve bu akşam yemeğinde öğrencileriyle şarap ve ekmek paylaşırken, “Bu sizin için feda ettiğim kanım ve bedenim” ile başlayan ünlü ayetleri söylediği gündür.

Cuma günü ise İsa\’nın çarmıhtaki ölümünü anarlar. Bir Hristiyan’ın yapması gereken, günahlarının sonucunu üstlenen İsa\’yı anması, Onun ve kendi kimliğinin farkına varmasıdır. Pazar Günü diriliş bayramıdır. O gün Hristiyanlar İsa\’nın ölümden dirilişi kutlarlar.

 

#2 PASKALYA BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır, mumlar yakılır. Dualar okunur. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.

#3 PASKALYA BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü’nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı önerilir.

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir.

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

iletişim dil ve konuşma becerisi

İletişim Dil ve Konuşma Becerisi

yatay geçiş nasıl yapılır

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?