içinde

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

yatay geçiş nasıl yapılır

Yatay geçiş nasıl yapılır detaylara hakim misiniz? Bu yazımızda yatay geçiş nasıl yapılır, yatay geçiş nedir, MYP ile yatay geçiş ve diğer bilgilerle ilgili aktarım yapacağız.

Öncelikle “Yatay Geçiş Nedir?” sorusunu bir çoğunuz biliyordur zaten. Yatay geçiş okuduğun üniversiteden ya da bölümden memnun olmayıp başka bir üniversiteye ya da bölüme geçme imkanı sağlayan bir sistemdir.

Peki yatay geçiş nasıl yapılır?

İki tip yatay geçiş vardır.

  • Ortalamaya (GPA) göre yatay geçiş
  • Merkezi Yerleştirme Puanına yani sınav puanına göre yatay geçiş

#1 Ortalamaya Göre Yatay Geçiş

Bunu yine bir çoğunuz biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum. Okuduğun bölümden memnunsan ve olmak istediğin üniversitede değilsen ortalamanın 2.5 hatta tavsiyemizdir 3-3.5 üstü tutup, hiçbir dersten kalmayıp başka bir üniversiteye geçersin. Hiçbir dersten kalmama durumunun altını iyice çiziyorum. Burada önemli olan diyelim ki Biyoloji bölümü okuyorsun; ortalamanla moleküler biyoloji veya biyomühendislik gibi kardeş bölümlere gidemeyecek olman.

Onun haricinde ortalama ile yatay geçişte yıl uzar mı?

Evet yüksek ihtimalle yıl uzayacak çünkü derslerini saydırmaya gittiğinde derslerin sayılmayabilir (isim farklılığı ya da içerik farklılığından dolayı) bu durumda o dersi tekrar almak zorunda kalırsın.

#2 Merkezi Yerleştirme Puana Göre Yatay Geçiş

Evet, şimdi gelelim asıl benim tecrübe ettiğim yatay geçiş türüne. Ben ek madde 1\’e göre yani yerleştirme puanına göre bir yatay geçiş yaptım o yüzden bu alanda daha bilgiliyim.

Okuduğum bölümden tamamen alakasız ve farklı bir şehirdeki üniversiteye yatay geçiş yaptım. Hatta şöyle söyleyeyim sayısal bölümü okumaktayım, sözel bölüm seçmiştim yatay geçiş için.

#3 Yatay Geçiş Tarihleri

Yatay geçiş genellikle üniversitelerin yaz döneminde oluyor ama güz dönemi de alan üniversiteler mevcut.

Yatay geçiş tarihlerini öğrenmek için mutlaka gitmek istediğiniz üniversitenin duyurular bölümünü takip edin. Ve şuna dikkat edin ortalamaya göre yatay geçiş ile puana göre yatay geçiş başvuruları genellikle farklı tarihlerde olur. Hatta ilk ortalamaya göre sonra puana göre oluyor genellikle.

#4 Kontenjan Problemi!

Üniversiteler bölümler hatta sınıflar için ayrı ayrı kontenjan açar. Hatta mesela falanca bölümün filanca sınıfı için ortalamaya göre 10 kontenjanlık boşluğu varken aynı bölüm aynı sınıfta puana göre 0 kontenjan olabilir. Kontenjan açmayabiliyorlar buna mutlaka dikkat edin.

Bir de kontenjan listeleri ayrı ayrı açıklanır hangisine baktığınıza dikkat edin.

#5 Ek Madde 1’e göre nasıl seçim yapacağız?

Üniversiteye girdiğin yılın bölüm sıralamalarına bakacaksın ve senin puanından altta kapatmış üniversitelere başvuru yapacaksın. Üstteki üniversitelere yapmayın %99 ihtimale almazlar.

Bir de şunu söyleyeyim Ek madde 1\’e göre geçiş yaptığın için ne ortalamanın ne de kaldığın derslerin bir önemi var.

Peki gelelim asıl kritik soruya…

#6 Birden Fazla Üniversiteye Başvuru Yapabiliyor Muyuz?

Bu sorunun cevabı \”evet\” arkadaşlar yatay geçiş için birden fazla üniversiteye başvuru yapabilirsin. Ama burada dikkat edilmesi gereken şey; her üniversitenin sonuçları açıklama tarihi farklıdır. Kimisi önce, kimisi sonra açıklar. Ve sonuçlar açıklandıktan çok kısa bir süre içinde senden kayıt olmanı ister. Eğer kayıt olmayıp diğer üniversitenin sonucunu beklersen ve oradan kabul almazsan geçmiş olsun eski okulunda kaldın.

Çünkü üniversiteler sonuçları açıklarken bir asiller listesi olur bir de yedekler listesi olur. O tarihlerde sen kayıt yaptırmazsan hakkın otomatikman yedeğe geçmiş olur.

Başvurumuz olumlu bir şekilde sonuçlandı ama gitmekten vazgeçtim ne yapmam gerekiyor?

Hiçbir şey yapmana gerek yok. Kayıt olmazsan herhangi bir sorun yaşamadan eski üniversitende devam edersin.

#7 Can Sıkan Başvuru Belgeleri!

Bu başvuru belgelerini okuldan almak ve diğer okula vermek gerçekten çok zordur. Başvuru evraklarını eksiksiz tamamlamanız gerekir. Kimisi online başvuru kabul eder, kimisi mail yoluyla kabul eder, kimisi de kaptan mağara adamı gibi iptidai düşünceden vazgeçemeyip hala posta yoluyla evrakları göndermemizi ister.

Bu başvuru belgelerini iki nüsha çıkarın sonra okula kayıt sırasında tekrar götürüp vereceksiniz 🙂

Hazır konu kayıttan açılmışken ;

Ders Saydırma…

Ders saydırma süreci gerçekten sancılı bir süreçtir. Ben süreci yaşayamadım ama sancılı olduğunu şuradan biliyorum; ders saydırma başvurusu yapmak için bile oradan oraya sürükleyip durdular. Yukarıda belirttiğim gibi aynı bölüme geçecekseniz dersinizi isim ya da içerik uyuşmazlığından saydıramayabilirsiniz. Farklı bölüme geçecekseniz hele ki benim gibi alakasız bölüme geçtiyseniz zaten saydıracak bir ders bulamazsınız. İnkılap ve Türk Dili hariç 🙂

(ama mesela ben de o da yoktu bu dersler ikinci sınıftaydı ve ben birdeyken yatay geçiş yapmıştım.)

#8 Yatay Geçiş Ücretsiz Mi?

Birçok üniversitede yatay geçiş ücretsiz. Ama öğrenciden daha fazla nasıl para koparabilirim derdinde olan üniversitelerimiz cüzi (!) bir miktar ücret alıyor tabii ki…

#9 Yatay Geçişle Kayıtımı Yaptım Ama Vazgeçtim Ne Yapmam Gerekiyor?

Şöyle kaydı hemen yaptırdıysanız öğrenci işlerine dilekçe vererek kaydınızı sildirebiliyorsunuz. Kendi okulunuzu da arayıp bilgilendirmeniz lazım bu konuda, evraklarınızı üniversiteye yollamasınlar.

Evet arkadaşlar ben başka bir şehirde, başka bir bölümde kayıt yaptırmıştım ama ertesi gün kaydımı sildirmek zorunda kaldım bazı nedenlerden dolayı…

Eğer gittiniz ve okuldan memnun kalmadınız. Yine bir dilekçe yazmanız gerekecek; okula alışamadığınızı vs yazacaksınız ve geri dönmek istediğinizi belirteceksiniz.

#10 Özel Üniversitede Okuyordum Geri dönersem Bursum Kesilir Mi?

Arkadaşlar o bursu size okul değil ÖSYM yani YÖK veriyor bu yüzden bursunuz kesilmez. Benimki kesilmedi mesela. Eğer böyle bir şey dayatırsalar yasal yollara başvurun ya da o okula geri dönmeyin 🙂

Tabii bunda emin olmak için önce sormanız lazım, okulunuzu arayın ve durumu anlatın size verdikleri yanıta göre hareket edersiniz sorun yaşamamak için.

Şunu da belirtmek gerekir; mesela ben yatay geçişimden kısa sürede vazgeçmiştim eski okulum için kayıt yenilerken, kayıt tarihlerini geçirdiğim için gecikme cezası ödedim.

Ayriyeten de okula geldikten bir iki hafta sonra bir sorun olmuştu ve benden dilekçe yazmamı istediler. O dilekçeyi yazana kadar okulla ilgili bütün işlemlerim durdu. (obsye ve diğer not paylaşma sitelerine girememe öğrenci kartımla gişelerden geçememe gibi) -_- istedikleri gün yazıp vermiştim öğrenci işlerine ama görmedikleri için sorun oluştu tabii!

#11 Yatay Geçişle KYK bursum/kredim kesilir mi?

Hayır kesilmez arkadaşlar. Almaya devam edersiniz.

#12 Başka Bir Şehre Yatay Geçiş Yaptım KYK Yurdu?

Arkadaşlar maalesef KYK sistemi biraz sıkıntı. Yatay geçiş kayıt tarihleri diğerlerinden geç biliyorsunuz ki, o yüzden yurda önce YKS ile yerleşenler başvuruyor ve yerleştiriliyor, ondan sonra onlardan kalırsa eğer bir iki kontenjan yatay geçiş yapanlar, dikey geçiş yapanlar, yüksek lisans öğrencileri ve özel yetenek sınavıyla alınan öğrenciler hep beraber bir başvuru yapıyor. Başvuru çok geç, bir de bunun sonuçlanması… Mutlaka kalacak bir yer ayarlamanız lazım. Çükü yüksek ihtimalle çıkmayacak. Ve bildiğim kadarıyla sonuçlar açıklana kadar da KYK misafirhanesinde de kalamıyorsun. Daha doğrusu kaldırtmıyorlar.

Şu an pandemi zaten bu maddeyi es geçebiliriz :\'( olur da bir gün dünyaca nefes alabilme özgürlüğümüze kavuşursak o zaman okursunuz :\'(

#13 Yatay Geçiş Kaç Kere Yapılır?

Ek madde 1\’e göre yatay geçiş sadece bir defa yapılır. Ortalamaya göre ise birden fazla defa yapılabilir.

Hatta şöyle diyelim ki ek madde 1\’e göre yatay geçiş yaptın; daha sonra oradan da ortalamaya göre bir yatay geçiş yapabilirsin.

Bu arada ben kayıt olup vazgeçtiğim için ek madde 1\’e göre yatay geçiş hakkımdan feragat ettim ama diyelim ki siz bir üniversiteye başvuru yaptınız ve işte çıksa da çıkmasa da gitmediniz hiçbir işlem yapmadınız, ertesi yıl tekrar başvuru yapabilirsiniz. 🙂

Anlatacaklarım bu kadardı. Yatay geçiş yapacak arkadaşlara şimdiden iyi şanslar diliyorum. Unutmayın mutlaka üniversitelerin duyurular bölümüne bakın…

 

En yeni içerikler hakkında bilgi sahibi olmak İçerik Sitesi Instagram hesabımızı takibe alabilirsiniz.

Diğer içerikler için ana sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sosyal İçerik Platformu

Ne düşünüyorsunuz?

15 Puanlar
Oy Ver

Written by İçerik Sitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GİPHY Uygulama Anahtarı ayarlanmadı. Lütfen ayarlar değerini kontrol edin

paskalya bayramı

PASKALYA BAYRAMI

luwak kahvesi

Luwak Kahvesi Kedi Dışkısından Elde Ediliyor